Ismét süsseni fiatalokat látott vendégül a TIFO

Az idei majálisra – immár mondhatjuk, hogy a hagyományoknak megfelelően – a Törökbálint kiemelkedő jelentőségű német testvértelepüléséről, Süssenből érkező delegáció részeként érkezett a város fiatalságának képviseletében hét vendég, akiket a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat tagjai láttak vendégül, és kényeztettek el különböző programokkal a hét folyamán.

A komoly szervezőmunkát igénylő feladatsor egyik érdekessége volt, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén – a hivatalos tisztséget betöltő vezetőjükön kívül – nem szállodában, hanem családoknál voltak elszállásolva. A későbbi visszajelzések alapján azonban ezt nem vették rossz néven a fiatalok, sőt, megtisztelőnek találták, hogy ilyen szintű figyelemben és ellátásban részesülhettek. Nem utolsó sorban pedig a kapcsolatok szorosabbra fűzését is jelenthette mindez, hiszen a szó szoros értelmében egész nap velünk lehettek és betekintést nyerhettek egy – számukra – idegen ország családi életébe.

A delegáció április 30-án a késő délutáni órákban érkezett meg; a szállások elfoglalását követően a Német Közösségi Házban vehettek részt fogadó vacsorán, ahol ünnepélyes keretek között is üdvözölhettük vendégeinket. A fárasztó út kipihenését követően másnap máris következhetett a majális forgatagában való részvétel, amelyre azonban egy kiadós sétával készültek fel a süsseni fiatalok, amely során megismerkedhettek a várost körülölelő tavaszi erdő szépségeivel, megcsodálhatták a települést „madártávlatból”, a kilátóról, valamint magát a várost is közelebbről megismerhették a kirándulás alkalmával. Ezután a majális VIP sátrában pihenhették ki magukat, ahol ebéddel várták a fiatal vendégeinket. A délutáni színes programsorozat során megismerkedhettek a helyi kulturális- és sportélettel, valamint megtapasztalhatták a város családias hangulatát is. A maradék energiaforrásokat mozgósítva az este folyamán pedig egy kifejezetten hangulatos családi grillezéssel tapasztalhatták meg a híres magyar vendégszeretetet.

A majális kipihenését követően csütörtök reggel egy egész napos kirándulás várta a vendégeket, amely során az egész süsseni delegáció Cserkeszőlőre látogatott. A település termálfürdőjében egy kellemes napot tölthettek el; az időjárás ekkor még kegyes volt a csoporthoz. A koraesti hazaérkezést követően a Törökbálintot sújtó vihar azonban ellehetetlenítette az esti programot, így a vendégek a családoknál tölthették az estét, és pihenhették ki magukat az utolsó napot megelőzően. Pénteken reggel indult a csapat Budapestre, ahol először a fiatalok számára elmaradhatatlan „shoppingolással” hangolódhattak rá a napra. Ezután egy rövid sétát követően megérkeztünk a várva várt ebéd helyszínére, ami nem is lehetett más, mint a tavaly nagy sikert aratott „all you can eat” étterem, a Király utcai Trófea Grill Étterem. Az ebéd elfogyasztását követően egy nagyobb lélegzetvételű belvárosi séta következett, amelyet saját kiadásban készített „idegenvezetés” fűszerezett. A hét talán legsokatmondóbb fényképe ennek a sétának a végső állomásán, a Várhegy-alagút Lánchíd felőli végének tetején készült. A hazaérkezést követő rövid relaxáció után hangulatos búcsúestet szerveztünk vendégeinknek.

Szombat délelőttre már nem maradt más, mint a rövid kávézást követő búcsúzkodás, valamint egy gyors bevásárlás az otthoniak számára. A vendéglátó Ifjúsági Önkormányzat figyelmességét dicséri, hogy az útra egy „exkluzív” péksütemény-csomagot állított össze az útnak induló süsseni fiataloknak, hogy ezáltal még szívesebben térjenek vissza hozzánk a jövőben is.
Mindent összevetve egy igazán tartalmas együttlétben lehetett részünk a német barátainkkal, akik ismét jól érezhették magukat városunkban, és vihették magukkal jó hírünket Baden-Württembergbe. Bízunk abban, hogy az immár több éves kapcsolat a jövőben is hasonlóan gyümölcsöző lesz, ezáltal biztosítva az „utánpótlást” a Törökbálint és Süssen városai között fennálló történelmi kapcsolat hosszú távú fennmaradása érdekében. Emellett önmagában is fontos, hogy a két fiatal közösség tagjai megismerhetik egymás gondolkodását, kultúráját, programjaikat, és eme tapasztalatokat később a saját közösségük építésében, mindennapi tevékenységükben, ifjúsági programok szervezésében is fel tudják használni, nyitva ezzel tágabb környezetük felé is: ez a tapasztalatcsere a másik kulcsa az együttműködésünknek.

Végül szeretnénk hálás köszönetet mondani Megyaszainé Mámmel Magdolna segítő/szervező munkájáért, aki nélkül a fogadóvacsorán való részvétel és a cserkeszőlői kirándulás nem jöhetett volna létre. Nem utolsó sorban pedig említést érdemel, hogy Süssen város polgármestere hivatalosan is meghívta a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat képviselőit az idei Stadtfestre, így lehetőséget biztosítva a hagyományok folytatására és a kapcsolat további erősítésére.

Szalma Balázs, Major Sándor

Nincs hozzászólás.

Hozzászólok